2010. augusztus 10., kedd

Medvefogó

Medvefogó mézlikőr régiesen. Hozzávalók: 2 font méz és 2 pint tiszta szesz egy jól záródó befőttes üvegben megkeverendő (a méz egy kicsinység megmelegíttethetik, hogy könnyedén folyjék). A mixtúrához egy palack jó borpárlat öntendő, jól összeelegyítendő. A hölgyek számára kellemesebb, ha a tiszta szesz helyett egy pint jó cognac és némi kávéextractum (egy uncia valódi kávé nagyon kevés vízzel leforrázva és megszűrve) adatik hozzá, esetleg bergamott esszenciával spékelve.

A besenyőfalui méhész pultján mandulás medovina. Épp annyira édes, mint amennyire keserű; lenyűgöz tökéletes arányaival. Az út szélén abrosznyi rókagomba; sóvárgunk sárga húsa után. Az étteremben gulásnak nevezett paprikás szósz knédlivel, lasagnának hívott rakott tészta, Baracuda saláta sok zöldséggel, spenót, fokhagyma, profiterol. És persze sajt, túró, sörök. Gasztronómiai térképnek kissé elnagyolt, ámde beszédes.

A szlovákiai SETSE – konferencia előadói Liptószentmiklóson augusztus 4-től 8-ig ismét család, étkezés és fotográfia kapcsolatát firtatták. Részletes beszámolónk hamarosan az abroszon.

Fisli Éva, Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése